Teraz, viac ako kedykoľvek predtým, spotrebitelia zvažujú, čo kúpia a zosúlaďujú tieto rozhodnutia so svojimi hodnotami. Štúdie ukázali, že zákazníci sú ochotní zaplatiť viac za ekologickejšie produkty. To isté platí aj pre obalové materiály. Môže ešte nejaký čas trvať, kým nastane budúcnosť bez odpadu, no zodpovedné správanie gastro prevádzok výrazne prispieva k dosiahnutiu tohto cieľa. Ak ešte stále nie ste presvedčení o potrebe prejsť na ekologické prestieranie na stôl a obaly šetrné k životnému prostrediu, tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali urobiť prvý krok.
1. Dopad na životné prostredie
Jednorazové plastové a polystyrénové nádoby na jedlo majú negatívny vplyv na životné prostredie, pretože končia ako odpad na skládkach a prispievajú k emisiám skleníkových plynov. Trvá im aj stovky rokov, kým sa rozložia. Na ich výrobu sa používajú neobnoviteľné zdroje, čo zaťažuje vo veľkej miere našu planétu (používanie ropy na výrobu plastov). Prijatie udržateľnosti znamená, že vaša prevádzka začne používať obalové materiály, poháriky, misky na polievku, krabice na koláče, ktoré sú obnoviteľné, kompostovateľné alebo recyklovateľné. Tým sa minimalizuje vplyv na životné prostredie a zníži uhlíková stopa vašej reštaurácie.
2. Koniec používaniu toxických materiálov
Hľadať alternatívy vo forme ekologických obalov znamená aj zabezpečiť zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. Neudržateľné obalové materiály na potraviny nielen negatívne ovplyvňujú životné prostredie, ale obsahujú aj toxické látky, ktoré sú škodlivé pre ľudí. Napríklad niektoré plastové obaly môžu časom vypúšťať chemikálie do potravín a narušiť náš endokrinný systém. Udržateľný obalový materiál je na druhej strane navrhnutý tak, aby zabezpečil, že potraviny nebudú kontaminované. Môžete si byť istí, že vaši zákazníci sú v bezpečí.
3. Zlepšujú image značky
Ekologické balenie je skvelou investíciou pre vašu reštauráciu, najmä ak sa chcete stať udržateľnejším, ale neviete, kde začať. Používaním týchto obalov dáte najavo, že vám záleží na našej planéte. Ak podniknete kroky k tomu, aby bola vaša reštaurácia priateľská k prírode, určite potešíte svojich zákazníkov, pretože budú vedieť, že vaša značka si cení životné prostredie rovnako ako oni. Preto výber vhodných materiálov môže vašej gastro prevádzke jednoducho pridať hodnotu a dôveryhodnosť a zanechať dobrý dojem v povedomí spotrebiteľov.
4. Šetria peniaze
Existuje všeobecná mylná predstava, že ekologické balenia sú drahé. V skutočnosti sú nákladovo veľmi efektívne, pretože šetria financie z dlhodobého hľadiska. Eko obaly sú skutočne cenovo dostupné, takže vaša reštaurácia nemusí míňať viac peňazí pri prechode na udržateľnosť. Existuje určite aj niekoľko ekologických možností, ktoré sú o čosi drahšie, ale investícia do nich sa stále oplatí, pretože sa dajú recyklovať, kompostovať a sú väčšinou biologicky rozložiteľné. Používanie eko obalov znamená tiež prijatie postupov udržateľnosti. Môžete napríklad znížiť objem obalových materiálov (menej servítok) či úplne odstrániť zbytočné obaly (plastové slamky, vrchnáky na poháriky). Zelené zmýšľanie vedie aj k nižším nákladom na prepravu (používanie bicyklov namiesto auta), čím ušetríte ďalšie peniaze.
5. Dizajn a kvalita
Ekologické balenie je tiež neuveriteľne štýlové a vaši zákazníci ocenia, že ich objednávky vyzerajú navonok rovnako dobre ako jedlo, ktoré sa chystajú zjesť. Obaly šetrné k životnému prostrediu sú navrhnuté tak, aby boli minimalistické a vhodné na opätovné použitie. Sú všestranné, dostupné vo všetkých veľkostiach, spoľahlivé, pevné a odolné. S týmto druhom balenia sa nikdy neplytvá priestorom ani materiálmi. Papierové a najmä kraftové obaly navyše vyzerajú veľmi šik a dodávajú reštauráciám udržateľnejší imidž. Niektoré krabice na koláče majú tak elegantný dizajn, že ich pokojne môžete použiť aj ako darčekové obaly. Byť eko je trendy, a pritom stačí tak málo: na úvod môžete vymeniť plastové tašky za papierové a penové menuboxy napríklad za obaly z bagassy.